Naše laboratoř je vám k dispozici pro testování vašich výrobků nebo surovin, u kterých kvantifikujeme případný obsah potravinového alergenu. Tyto výsledky můžou být základním nástrojem k dodržení nařízení EU č.1169/2011 ohledně značení informací o alergenech u potravin popř. pokrmů. Naše metody jsou akreditované normou ISO 17025. Výzkumný ústav potravinářský Praha má v této oblasti mnohaleté zkušenosti a naše konzultace vám může sloužit k lepšímu řízení alergenů ve vaší společnosti.
Služby
Kolekce sekvencí intronu
parvalbuminového genu ryb
Výstup projektu QK1910231-V4
„Výstup projektu QK1910231-V4 byl schválen Ministerstvem zemědělství MZE-36057/2023-18122.“
Ďas |
D1 | D5 | D7 | D8 | D9 | D10 | D11 | D12 | D13 | D16 |
Pražma |
P2 | P3 | P7 | P8 | P9 | P10 | P12 | P15 | ||
Sumec |
SU_1 | SU_2 | SU_3 | SU_4 | SU_5 | SU_6 | ||||
Sleď |
SL_I_1 | SL_I_2 | SL_I_3 | SL_I_4 | SL_I_5 | SL_I_6 | ||||
Tolstolobik |
To1 | To2 | To5 | To6 | To7 | To9 | ||||
Tilapie |
TI_I_1 | TI_I_2 | TI_I_3 | TI_I_4 | TI_I_5 | |||||
Jehlice |
J1 | |||||||||
Pangasius |
PAN1 | PAN2 | PAN3 | PAN4 | PAN5 | PAN6 | ||||
Tuňák |
T1 | T2 | T3 | |||||||
Úhoř |
U4 | |||||||||
Štika |
st_I_3 | st_I_1 | st_I_2 | |||||||
Makrela |
M1 | M2 | ||||||||
Pelamida |
Pel1 | Pel2 |
„DNA jednotlivých druhů ryb byla izolována metodou CTAB (výstup projektu QK1910231-V3). Na izolátech byla provedena PCR, převážně v oblasti druhého intronu za použití primerů dle Sun et al (2009).
Sun, Min, et al. “Detection of parvalbumin, a common fish allergen gene in food, by real-time polymerase chain reaction.” Journal of AOAC International 92.1 (2009): 234-240.
Práce byla finančně podpořena grantem Ministerstva zemědělství ČR, NAZV (QK1910231) a MetroFood-CZ, MŠMT (LM2023064).“
Ostatní analytické služby
ROZBORY NA OBAL VÝROBKŮ DLE PLATNÉ LEGISLATIVY
faktor | Kč/vzorek (bez DPH) |
Mastné kyseliny + tuk po hydrolýze | 1 980 Kč |
Cukry (mono- a di-) | 950 Kč |
Bílkoviny | 330 Kč |
Sůl | 590 Kč |
Vláknina potravy celková | 2 400 Kč |
Sušina | 140 Kč |
Popel | 240 Kč |
SUMA | 6 630 Kč |
SUMA PRO VZORKY BEZ VLÁKNINY | 4 230 Kč |
JEDNOTLIVÉ ANALÝZY
faktor | Kč/vzorek (bez DPH) |
Mastné kyseliny + tuk po hydrolýze | 1 980 Kč |
Tuk po hydrolýze | 850 Kč |
Tuk Soxhlet | 540 Kč |
Cukry (mono- a di-) | 950 Kč |
(oligo- a poly-) | 2 000 Kč |
Bílkoviny | 330 Kč |
Sůl | 590 Kč |
Vláknina potravy celková | 2 400 Kč |
Vláknina potravy nerozpustná | 2 400 Kč |
Sušina | 140 Kč |
Popel | 240 Kč |
Antioxidační aktivita (DPPH) | 320 Kč |
Antioxidační aktivita (FRAP) | 350 Kč |
Celkové polyfenolické látky | 490 Kč |
Peroxidové číslo | 400 Kč |
Titrační kyselost | 200 Kč |
Číslo kyselosti | 200 Kč |
pH | 60 Kč |
Organické kyseliny HPLC | 1 000 Kč |
Vitamin E | 1 470 Kč |
Vitamin A | 1 350 Kč |
Vitamin E+A | 2 040 Kč |
Karoteny | 1 350 Kč |
Vitamin C | 870 Kč |
Vitamin B1 | 1 360 Kč |
Vitamin B2 | 730 Kč |
Aktivita vody (podle počtu a charakteru vzorků) | 150-300 Kč |
Senzorické hodnocení | cena dohodou |
Mikrobiologické rozbory potravin | cena dohodou |
Lyofilizace (max. 0,5 kg vody/den) | cena dohodou |
Zkušební laboratoř
Nenašli jste, co jste hledali? Potřebujete něco jiného? Další činnosti jsou vypsány na odkaze: https://www.vupp.cz/cs/vyzkum/ Případně nás kontaktujte: vupp@vupp.cz