Oddělení chemie, mikrobiologie a biochemie potravin

Kontakt: Ing. Jitka Pinkrová [Jitka.Pinkova@vupp.cz]

  • analytické rozbory potravinářských surovin a výrobků – sušina, popel, tuk, bílkoviny, mono- a disacharidy, vláknina potravy (celková, rozpustná a nerozpustná), mastné kyseliny, cholesterol, sůl, vitaminy A, E, karoteny, C, B1, B2, B6, niacin, kyselina pantothenová, rutin a celkové polyfenolické látky, beta-glukany v obilovinách a houbách, škrob
  • stanovení antioxidační aktivity (DPPH, FRAP)
  •  stanovení lepku
  • stanovení alergenních složek potravin (mléčné bílkoviny, vejce, hořčice, arašídy, sója)
  • stanovení fruktooligosacharidů a galaktooligosacharidů
  • rozlišení tepelného ošetření mléka deklarovaného jako pasterované či UHT
  • průkazy falšování instantní kávy, slunečnicového, sójového a olivového oleje, čistého másla, včelího medu
  • senzorická analýza potravinářských surovin a výrobků
  • reformulace a vývoj receptur výrobků určených pro skupiny obyvatel se specifickými nároky na výživu (např. bezlepková, fenylketonurická, diabetická) včetně nutraceutik
  • vývoj receptur z netradičních surovin
  • odborné konzultace pro výrobu speciální a dietní výživy
  • základní mikrobiologické rozbory potravin a surovin
  • fyziologická charakterizace mikroorganismů
  • izolace, kultivace a identifikace anaerobních a mikroaerofilních bakterií
  • fenotypová a genotypová charakterizace probiotických bakterií
  • prediktivní mikrobiologie pro modelování možnosti růstu patogenů ve výrobních potravinářských procesech
  • stanovení aktivity vody a pH potravinářských vzorků
  • laboratorní lyofilisace vzorků do objemu 1 a 8 litrů
  • příprava a realizace HACCP

Oddělení potravinářských technologií, biotechnologií a inženýrství

Kontakt: Ing. Aleš Landfeld [Ales.Landfeld@vupp.cz]

  • poloprovozní fermentační a separační technologie, včetně sprejové sušárny
  • rychlé, levné a šetrné sušení biologicky aktivních látek při nízkých teplotách metodou sprejové nedulizace v poloprovozním měřítku
  • poloprovozní výroba různých typů nanostrukturovaných materiálů (nanočástice, mikročástice, liposomy, fytosomy, farmakosomy, enkapsulace biologicky aktivních látek …. ) pro nutraceutika, funkční potraviny, kosmetický a farmaceutický průmysl atd.
  • mikroenkapsulace probiotických bakterií a jiných mikroorganismů
  • poloprovozní výroba polymerních nanovláken odstředivým zvlákňováním
  • zpracování mikrobiální biomasy na potravinářská a krmivářská aditiva fluidně nebo sprejově sušená
  • know-how na biosyntézu mikrobiální biomasy obohacené biologicky vázanými stopovými prvky
  • poskytování čistých kultur dle katalogu sbírky mikroorganismů
  • udržování provozně aktivního inokula pro výrobu krmných a potravinářských kvasnic
  • vypracování metod preparativní izolace bílkovin z dodaného vzorku suroviny
  • vypracování metod separace směsí bílkovin metodami HPLC/FPLC
  • rozlišení tepelného ošetření mléka deklarovaného jako pasterované či UHT
  • stanovení mechanických, reologických, tepelných a sypných vlastností potravin ale i nepotravinářských látek
  • služby databanky fyzikálních vlastností potravin (poskytování číselných dat reologických, tepelných, hmotnostních, elektrických aj. vlastností potravin)
  • navrhování, výpočty a experimentální ověřování procesů a zařízení
  • odzkušování strojů, přístrojů a zařízení
  • měření teplot potravin fluorooptickým systémem, paměťovými čidly teploty a termokamerou v chladicím řetězci
  • mikrobiální dekontaminace práškových potravin suchým teplem
  • výzkum a ověřování vysokotlaké pasterace (paskalizace) pro různé druhy potravin
  • matematické modelování tepelných procesů

Patenty a užitné vzory

  • Způsob tepelné sterilace koření s následným návratem aromatických látek [patent, 301416]
  • Přísada zvyšující efektivnost fermentační produkce ethanolu [patent, 302040]
  • Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců [patent, 303297]
  • Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken s použitím rotujících válců s profilovaným povrchem[patent, 303298]
  • Způsob inaktivace hmyzu pomocí řízené atmosféry a zařízení k provádění tohoto způsobu [patent, 303557]
  • Způsob semikontinuální fermentační výroby etanolu, komplexu syrovátkových bílkovin a kvasničné biomasy ze syrovátky [patent, 303827]
  • Čerstvá mrkvová šťáva bez aktivního alergenu Dau c1 [patent, 304076]
  • Čerstvá jablečná šťáva s odstraněnou reaktivitou alergenu Mal d1 [patent, 304077]
  • Způsob dekontaminace zeleniny kyselinou peroxyoctovou [patent, 304157]
  • Způsob výroby fermentovaného syrovátkového nápoje s laktulosou [patent, 304158]
  • Potravinový přípravek s čerstvým chmelem a způsob jeho výroby [patent, 304200]
  • Substrát pro pěstování hub [patent, 304304]
  • Zařízení na získání části využitelného odpadu při zpracování dřeva na řezivo [patent, 304352]
  • Nízkokalorická doplňková potravina s obsahem proteinů a způsob její výroby [patent, 304491]
  • Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku a způsob jeho výroby [patent, 304782]
  • Koncovka pro netoxické ekologické ošetření zrnin před hmyzími škůdci [patent, 304947]
  • Způsob stacionární fermentace roztoků sladké syrovátky nebo jejích deproteinovaných roztoků [patent, 305264]
  • Mošt, víno nebo nápoj na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů a způsob jejich výroby [patent, 305406]
  • Homogenizátor sypkých hmot s možností úpravy teploty a vlhkosti [užitný vzor, 14449]
  • Pasírovací zařízení s aktivními prvky [užitný vzor, 14542]
  • Bezlepková směs na přípravu bezlepkových výrobků [užitný vzor, 14836]
  • Potravina s bezpluchým ječmenem [užitný vzor, 16072]
  • Tavený výrobek s přídavkem rostlinných surovin [užitný vzor, 16701]
  • Potraviny s bezpluchým ovsem [užitný vzor, 16972]
  • Jablečno-zeleninová směs [užitný vzor, 17274]
  • Imunologická souprava na stanovení alergenů vaječného bílku v potravinách [užitný vzor, 17443]
  • Netradiční přírodní nosiče kořenící ch a barvících látek [užitný vzor, 17464]
  • Imunologická souprava na stanovení alergenu kravského mléka beta-laktoglobulinu v potravinách [užitný vzor, 17623]
  • Dvojsložkové biodegradovatelné tkáňové adhesivum pro medicinské využití [užitný vzor, 17642]
  • Rajčatovo-brokolicová směs [užitný vzor, 17659]
  • Nealkoholický fermentovaný syrovátkový nápoj s laktulosou [užitný vzor, 17874]
  • Pomazánka nebo dressing s pohankou a sójovým tofu [užitný vzor, 17971]
  • Zařízení na tvarování a stabilizaci výrobků z proteinové směsi pod hladinou vody [užitný vzor, 18263]
  • Imunoanalytická souprava na stanovení hovězího sérového albuminu v potravinách [užitný vzor, 18533]
  • Imunoanalytická souprava na stanovení alergenu kravského mléka kaseinu v potravinách [užitný vzor, 18534]
  • Synbiotický fermentovaný mléčný a/nebo syrovátkový nápoj [užitný vzor, 18552]
  • Cizrnová pomazánka nebo dressing s rybím tukem [užitný vzor, 18714]
  • Obilná kaše s jablečnou vlákninou [užitný vzor, 18715]
  • Pivo s vyšším obsahem rutinu [užitný vzor, 18928]
  • Čerstvá jablečná šťáva s odstraněnou reaktivitou alergenu Mal d1 [užitný vzor, 19090]
  • Čerstvá mrkvová šťáva bez aktivního alergenu Dau c1 [užitný vzor, 19091]
  • Nemléčné dezerty [užitný vzor, 19142]
  • Nápoj s obsahem rutinu [užitný vzor, 19144]
  • Mlýnská obilná směs s obsahem rutinu [užitný vzor, 19230]
  • Imunologická souprava na stanovování proteinu hořčice v potravinách [užitný vzor, 19427]
  • Kombinovaná bílkovina pro potravinářské zpracování [užitný vzor, 19483]
  • Hypoalergenní bakteriální kukltura k přípravě funkčních potravin [užitný vzor, 19556]
  • Pekařské výrobky s obsahem rutinu [užitný vzor, 19629]
  • Zařízení na zpracování kombinované bílkoviny pod hladinou vody [užitný vzor, 19640]
  • Pohankovo-ječné pivo [užitný vzor, 19703]
  • Potraviny s pohankou tatarskou [užitný vzor, 19855]
  • Směs pro potraviny s pohankou tatarskou [užitný vzor, 19868]
  • Přípravek ke stimulaci růstu buněk ve tkáňových kulturách [užitný vzor, 20005]
  • Želatina (ryby) [užitný vzor, 20021]
  • Želatina (drůbež) [užitný vzor, 20022]
  • Fermentovaná funkční potravina se sníženým obsahem fenylalaminu z laktózy [užitný vzor, 20493]
  • Chléb s přídavkem netradičních luštěnin [užitný vzor, 20514]
  • Směs na chléb s netradičními luštěninami [užitný vzor, 20614]
  • Přísada pro zvýšení efektivnosti fermentační produkce ethanolu [užitný vzor, 20672]
  • Přírodní potravinový doplněk ze zpracování hlávkového zelí [užitný vzor, 20693]
  • Rostlinný dezert s rakytníkem [užitný vzor, 20879]
  • Rýžová pomazánka s přídavkem surovin z mořských organismů [užitný vzor, 20880]
  • Nemléčná rýžová kaše [užitný vzor, 20902]
  • Nemléčná slaná pomazánka [užitný vzor, 20903]
  • Přírodní jedlý obal na potraviny a léky [užitný vzor, 20913]
  • Zeleninový nápoj s přídavkem sušené syrovátky [užitný vzor, 20924]
  • Tvarohový krém se světlicovým olejem [užitný vzor, 20925]
  • Přísada pro zvýšení efektivnosti fermentační produkce ethanolu [užitný vzor, 21285]
  • Hroznová šťáva se sníženým obsahem sacharidů [užitný vzor, 21423]
  • Biopalivo z živočišných tuků [užitný vzor, 21424]
  • Zařízení k netoxické efektivní ekologické inaktivaci hmyzích škůdců na principu řízené atmosféry ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality [užitný vzor, 21488]
  • Studená rajčatovo-brokolicová omáčka [užitný vzor, 21502]
  • Nemléčná pomazánka sladká [užitný vzor, 21612]
  • Nemléčná pomazánka slaná [užitný vzor, 21712]
  • Hroznová šťáva obohacená resveratrolem [užitný vzor, 21725]
  • Zařízení k provádění inaktivace hmyzu pomocí řízené atmosféry [užitný vzor, 21830]
  • Ovocno-zeleninová šťáva [užitný vzor, 21951]
  • Rýžová pomazánka s řasami a zeleninou [užitný vzor, 21967]
  • Zeleninový nápoj s přídavkem tekuté syrovátky [užitný vzor, 21968]
  • Přírodní výrobek ze zpracování hlávkového zelí [užitný vzor, 22019]
  • Nemléčný slunečnicový nápoj [užitný vzor, 22020]
  • Ovocno-zeleninová šťáva (3-pastiňák) [užitný vzor, 22035]
  • Tl719 Ochucující složka na bázi výlisků [užitný vzor, 22036]
  • Rostlinný dezert s kustovnicí [užitný vzor, 24724]
  • Synbiotický jogurt s obsahem probiotik a fruktanů [užitný vzor, 24725]
  • Směsná ovocno-zeleninová a zeleninová šťáva s přídavkem inulinu, lecitinu a ovocného sirupu [užitný vzor, 24747]
  • Směsná ovocno-zeleninová a zeleninová šťáva s přídavkem inulinu, lecitinu a ovocného sirupu [užitný vzor, 24817]
  • Nízkoenergetický jogurt s obsahem steviol-glykosidů [užitný vzor, 25301]
  • Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku [užitný vzor, 25359]
  • Probiotický přípravek pro intranasální aplikaci [užitný vzor, 25462]
  • Potravinový přípravek na bázi čokolády s čerstvým chmelem [užitný vzor, 25580]
  • Potravina z polotovaru izolátů proteinů mléčných produktů [užitný vzor, 25781]
  • Čerstvý synbiotický sýr s obsahem probiotik a fruktanů [užitný vzor, 25993]
  • Univerzální bezvaječná směs na přípravu sladkého moučníku [užitný vzor, 26027]
  • Univerzální bezmléčná směs na přípravu sladkého moučníku [užitný vzor, 26028]
  • Zeleninová šťáva s přídavkem agávového sirupu [užitný vzor, 26038]
  • Zahuštěná hroznová šťáva obohacená resveratrolem a kvercetinem [užitný vzor, 26112]
  • Karbanátek z naklíčené cizrny [užitný vzor, 26205]
  • Studená omáčka ze sójového jogurtu [užitný vzor, 26206]
  • Výrobek z naklíčeného hrachu [užitný vzor, 26207]
  • Výrobek z naklíčené vigny a taveného sýra [užitný vzor, 26322]
  • Pomazánka z okary [užitný vzor, 26323]
  • Synbiotický práškový mléčno-syrovátkový a/nebo syrovátkový nápoj s obsahem probiotik a fruktanů [užitný vzor, 26327]
  • Krekry z naklíčených sójových bobů se sníženou hladinou galaktosidů [užitný vzor, 27210]
  • Biokatalyzátor pro produkci prebiotických oligosacharidů hydrolýzou inulinu [užitný vzor, 28129]
  • Zařízení pro měření tepelné kontrakce kolagenu [užitný vzor, 28344]
  • Potravinářský výrobek z hydrolyzovaného kolagenu obohacený o lignany [užitný vzor, 28358]
  • Potravinářský výrobek z obilných zrnin obohacený o lignany [užitný vzor, 28359]
  • Syrovátkový dezert [užitný vzor, 28398]
  • Pivo nebo nápoj na bázi piva s obsahem lignanů [užitný vzor, 28612]
  • Imunoanalytická souprava na detekci alergenů v potravinách [užitný vzor, 28653]