Kontakty:
Ing. Ivana Laknerová – vedoucí oddělení [ivana.laknerova@vupp.cz]
Ing. Radko Pechar, Ph.D. – zástupce vedoucí oddělení [radko.pechar@vupp.cz]
Kontakty:
Ing. Ivana Laknerová – vedoucí oddělení [ivana.laknerova@vupp.cz]
Ing. Radko Pechar, Ph.D. – zástupce vedoucí oddělení [radko.pechar@vupp.cz]
Analytická chemie
Kontakt: Ing. Ivana Laknerová, e-mail: ivana.laknerova@vupp.cz, tel.: 775 888 019
• analýzy základních a vybraných minoritních nutričně významných složek v potravinářských surovinách a výrobcích (odkaz na ceník)
• stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolických látek
• stanovení lepku a dalších alergenních složek potravin (mléčné bílkoviny, vejce, hořčice, arašídy, sója)
• laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů s možností odhadu GI u vybraných druhů potravin
• posouzení kvality potravin na základě chemických rozborů (falšování, rozlišení tepelného ošetření mléka, oxidační procesy tuků atp.)
Bezlepkové potraviny
Kontakt: Ing. Jana Rysová, e-mail: jana.rysova@vupp.cz, tel.: 296 792 389
• provozování databáze bezlepkových potravin (www.potravinybezlepku.cz)
• poskytování bezplatné poradenské činnosti v oblasti bezlepkových potravin, v rámci konzultační činnosti udržování kontaktů s laickou veřejností prostřednictvím Společnosti pro bezlepkovou dietu
• stanovení lepku v potravinách a potravinářských surovinách
• vyhledávání nových bezlepkových surovin, hodnocení jejich nutriční hodnoty a využití do potravin pro bezlepkovou dietu
• sestavování a optimalizace receptur nových bezlepkových výrobků
• publikování informací o řešené problematice
Biotechnologie
Kontakt: Ing. Marian Urban, PhD., e-mail: marian.urban@vupp.cz, tel.: 737 287 003
• submerzní aerobní i anaerobní fermentační technologie, jejich optimalizace a následné zpracování produktů
• nabídka služeb potravinářskému průmyslu, ale i průmyslu farmaceutickému, kosmetickému a v neposlední řadě firmám zabývajícím se ekologií a ochranou životního prostředí
Kvalita potravin a výživa
Kontakt: Ing. Ivana Laknerová, e-mail: ivana.laknerova@vupp.cz, tel.: 775 888 019
• reformulace potravin podle současných výživových požadavků
• vývoj receptur výrobků určených pro skupiny obyvatel se specifickými nároky na výživu
• vývoj receptur z netradičních surovin
• odborné konzultace pro výrobce speciální výživy, konzultace a osvětová činnost pro laickou veřejnost
• senzorická analýza potravinářských surovin a výrobků
• sledování změn potravin a potravinářských surovin v průběhu skladování a technologického zpracování
• stanovování charakteristik moučných suspenzí při řízeném záhřevu (mazovatění škrobu, amylolytická aktivita obilovin)
Mikrobiologie
Kontakt: Mgr. Radko Pechar, e-mail: radko.pechar@vupp.cz, tel.: 775 435 055
• mikrobiologické analýzy potravin a potravinářských surovin
• stanovení, charakterizace a identifikace probiotických bakterií v potravinách a potravních doplňcích
• analýzy Laboratoře anaerobní mikrobiologie
Molekulární biologie
Kontakt: RNDr. Petr Hanák, PhD., e-mail: petr.hanak@vupp.cz, tel.: 777 485 646
• ověření složení potravin metodou analýzy DNA (PCR, real-time PCR), zejména identifikace živočišných druhů v potravinářských výrobcích
• vývoj metodik pro druhové určení ryb na základě jaderného genu kódujícího parvalbumin
Nanotechnologie
Kontakt: Ing. Miloš Beran, e-mail: milos.beran@vupp.cz, tel.: 296 792 361
• speciální poloprovozní technologie šetrného sprejového nebulizačního sušení a mikronizace při nízkých teplotách v rozmezí od 35⁰C do 60⁰C
• enkapsulace mikroorganismů a biologicky aktivních látek
• speciální poloprovozní technologie odstředivé výroby polymerních nanovlákenných membrán a nanovlákenných 3D konstruktů
• příprava biodegradovatelných nanovlákenných krytů ran a spálenin a nanovlákenných 3D konstruktů pro tkáňové inženýrství
• vývoj kontinuálních enzymových membránových reaktorů s nanovlákennými membránami
• vývoj alternativní technologie výroby nanovlákenných membrán vyfukováním z roztoků
Potravinářské inženýrství
Kontakt: Ing. Aleš Landfeld, e-mail: ales.landfeld@vupp.cz, tel.: 737 287 008
• zpracovatelské procesy, jejich studium, navrhování a modelování
• výzkum a vývoj nových potravinářských technologií
• výzkum a ověřování vysokotlaké pasterace (paskalizace) pro různé druhy potravin
• matematické modelování tepelných procesů
• stanovení mechanických, reologických, tepelných a sypných vlastností potravin, ale i nepotravinářských látek
Kontakt: Ing. Jiří Trnka – vedoucí oddělení (jiri.trnka@vupp.cz)
Centrum transferu technologií nabízí:
Více o činnosti CTT se dočtete na webových stránkách www.ctt.vupp.cz
CENÍK ANALÝZ VÚPP PLATNÝ OD 1. 10. 2018
faktor | Kč/vzorek (bez DPH) |
Sušina | 140 Kč |
Popel | 240 Kč |
Tuk po hydrolýze | 850 Kč |
Tuk Soxhlet | 540 Kč |
Mastné kyseliny + tuk po hydrolýze | 1 980 Kč |
Bílkoviny | 330 Kč |
Cukry (mono- a di-) | 950 Kč |
(oligo- a poly-) | 2 000 Kč |
Sůl | 590 Kč |
Vláknina potravy celková | 2 400 Kč |
Vláknina potravy nerozpustná | 2 400 Kč |
Vitamin E | 1 470 Kč |
Vitamin A | 1 350 Kč |
Vitamin E+A | 2 040 Kč |
Karoteny | 1 350 Kč |
Vitamin C | 870 Kč |
Vitamin B1 | 1 360 Kč |
Vitamin B2 | 730 Kč |
Antioxidační aktivita (DPPH) | 220 Kč |
Antioxidační aktivita (FRAP) | 250 Kč |
Celkové polyfenolické látky | 490 Kč |
Titrační kyselost | 200 Kč |
Číslo kyselosti | 200 Kč |
Peroxidové číslo | 400 Kč |
pH | 60 Kč |
Lepek | |
2 vzorky | 1 960 Kč |
3-6 vzorků | 920 Kč |
7-10 vzorků | 720 Kč |
11-14 vzorků | 650 Kč |
15-18 vzorků | 590 Kč |
více | 540 Kč |
Alergeny (mléčné bílkoviny, vejce, hořčice, arašídy, sója) | |
2 vzorky | 1 960 Kč |
3-6 vzorků | 920 Kč |
7-10 vzorků | 720 Kč |
11-14 vzorků | 650 Kč |
15-18 vzorků | 590 Kč |
více | 540 Kč |
Senzorické hodnocení | cena dohodou |
Frakce sacharidů podle dostupnosti glukózy | 3 790 Kč |
Stanovení beta-glukanů | 500 Kč |
Stanovení výživ.hodnot dle platné legislativy (včetně vlákniny) | 6 630 Kč |
Stanovení výživ.hodnot dle platné legislativy (bez vlákniny) | 4 230 Kč |
Kofein | 750 Kč |
Kofein a theobromin | 1 000 Kč |
Organické kyseliny HPLC | 1 000 Kč |
Aktivita vody (podle počtu a charakteru vzorků) | 150-300 Kč |
Inulin | 2 000 Kč |
Mikrobiologické rozbory potravin | cena dohodou |
Lyofilizace (max. 0,5 kg vody/den) | cena dohodou |