Naše laboratoř je vám k dispozici pro testování vašich výrobků nebo surovin, u kterých kvantifikujeme případný obsah potravinového alergenu. Tyto výsledky můžou být základním nástrojem k dodržení nařízení EU č.1169/2011 ohledně značení informací o alergenech u potravin popř. pokrmů. Naše metody jsou akreditované normou ISO 17025. Výzkumný ústav potravinářský Praha má v této oblasti mnohaleté zkušenosti a naše konzultace vám může sloužit k lepšímu řízení alergenů ve vaší společnosti.
Zkušební laboratoř
Zkoušky alergenů v potravinách
- Pro analýzy alergenů používáme vysoce citlivé ELISA metody. Jsme tak schopni stanovit jednotky a u některých alergenů i desetiny ppm (mg/kg) alergenu v potravině.
- Metody jsou akreditované normou ISO 17025
- Vaši potravinu s negativním výsledkem glutenu můžeme zařadit do Databáze bezlepkových výrobků
- Můžeme vám zajistit svoz vašeho vzorku k nám do laboratoře
- Rádi s vámi zkonzultujeme správnou interpretaci výsledku týkající se např. stop alergenů, možného zdroje kontaminace, nehomogenity vzorku atd.
- Pomůžeme vám s výběrem vhodných metod pro kontrolu alergenů ve vašich produktech i v samotném provozu.
Analyzujeme potravinové alergeny
Potravinové alergie představují velmi vážný zdravotní problém, a to nejen díky své četnosti, ale i spektru známých potravinových alergenů. Současná alergologická praxe v ČR, Evropě ale i celosvětově registruje v průběhu posledních let nárůst alergických reakcí na potraviny. Významný krok v řešení problematiky ochrany spotřebitelů před alergeny v potravinách byl nastíněn ve standardu Codexu Alimentarius (CODEX STAN 1-1985 General Standard for Labelling of Prepackaded Foods), kde v kapitole 4.2 List of ingredients jsou vyjmenovány potraviny a složky potravin způsobující přecitlivělost a které by měly být deklarovány na obale potravin. Způsob označování potravin včetně způsobu deklarování alergenních složek v současné době upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Stanovení potravinových alergenů
- Metody jsou akreditované normou ISO 17025 (vyjma alergenů označených *)
- Analyzujeme vstupní suroviny, meziprodukty, potravinové doplňky i finální výrobky
- Poskytujeme poradenství v oblasti potravinových alergenů
- Na stanovení glutenu používáme certifikovanou soupravu RidaScreen s protilátkou R5
- U alergenů: lepek, mléko, arašídy výsledky posíláme do 5 pracovních dní od doručení vzorků
- U ostatních alergenů výsledky posíláme dle dohody
- Zajišťujeme svoz vzorků ZDARMA
Alergen – akreditované metody |
Limit kvantifikace | Alergen – neakreditované metody |
Limit kvantifikace |
---|---|---|---|
Gluten/Gliadin | 5 ppm | Sezam* | 2.5 ppm |
Sója – proteiny | 2.5 ppm | Lískové ořechy* | 2.5 ppm |
Arašídy | 0.75 ppm | Mandle* | 2.5 ppm |
Kešu* | 2.5 ppm | ||
BLG* | 0,2 ppm | ||
Mléčné bílkoviny* | 2.5 ppm | ||
Pekanové ořechy* | 2 ppm | ||
Pistácie* | 1 ppm | ||
Vlašské ořechy* | 2 ppm |
V případě zájmu se neváhejte obrátit na naši laboratoř:
Mail: zkl@vupp.cz
Tel. +420 296 792 399
Mobil +420 737 287 018
Ceník 2024
Lepek (Gluten)
Počet vzorků | cena |
1 vzorek | 1 450,- |
2-10 vzorků | 1 200,- |
11 a více vzorků | 1 100,- |
Ostatní alergeny
1 vzorek | 2 a více vzorků | |
Mléčné proteiny* | 2 200,- | 1 500,- |
BLG (syrovátkový protein mléka)* | 2 200,- | 1 500,- |
sója | 2 200,- | 1 500,- |
arašídy | 2 200,- | 1 500,- |
lískové ořechy* | 2 200,- | 1 500,- |
mandle* | 2 200,- | 1 500,- |
kešu* | 2 200,- | 1 500,- |
sezam* | 2 200,- | 1 500,- |
pohanka* | 2 200,- | 1 500,- |
Pekanové ořechy* | 2 200,- | 1 500,- |
Pistácie* | 2 200,- | 1 500,- |
Vlašské ořechy* | 2 200,- | 1 500,- |
Bonusy
Expresní analýza do 24 hodin od doručení vzorku do laboratoře** | 1 zakázka | 2 000,- |
Vystavení nadstandardního počtu protokolů (více než 2 protokoly v jedné zakázce)** | každý protokol navíc | 50,- |
* neakreditované metody
** příplatky jsou oznámeny zákazníkovi předem
V případě velkého množství vzorků z uvedených cen poskytujeme po dohodě množstevní slevy.
Veškeré ceny jsou uvedeny v Kč a bez DPH.
Schválila: Ing. Markéta Begany
V případě zájmu se neváhejte obrátit na naši laboratoř:
Analyzujeme potravinové alergeny
Analyzujeme vstupní suroviny, meziprodukty, potravinové doplňky i finální výrobky procesu výroby potravin.
Jestliže máte o některou z analýz zájem, stáhněte si vzorový formulář níže.
Vyplněný formulář zašlete na e-mailovou adresu zkl@vupp.cz
Kontakty
Objednávky zasílejte na mail: zkl@vupp.cz
Telefon do laboratoře +420 296 792 399
V případě dotazů, budeme rádi, když se obrátíte na náš tým:
Ing. Markéta Begany, Vedoucí laboratoře
Mobil: +420 737 287 018
marketa.begany@vupp.cz
Ing. Jana Rysová, Zástupce vedoucí laboratoře, manažerka kvality zkušební laboratoře
Telefon: 296 792 389
jana.rysova@vupp.cz
Martin Froněk, Odborný pracovník laboratoře
martin.fronek@vupp.cz
Ing. Eliška Čermáková, Odborná pracovnice laboratoře, metrolog
eliska.cermakova@vupp.cz