Kontakty:
Ing. Ivana Laknerová – vedoucí oddělení [ivana.laknerova@vupp.cz]
Mgr. Radko Pechar, Ph.D. – Náměstek pro vědu a výzkum, zástupce vedoucí oddělení [radko.pechar@vupp.cz]
Kontakty:
Ing. Ivana Laknerová – vedoucí oddělení [ivana.laknerova@vupp.cz]
Mgr. Radko Pechar, Ph.D. – Náměstek pro vědu a výzkum, zástupce vedoucí oddělení [radko.pechar@vupp.cz]
Analytická chemie
Kontakt: Ing. Šulc Miloslav, Ph.D. Miloslav.Sulc@vupp.cz tel.: 730192006
• analýzy základních a vybraných minoritních nutričně významných složek v potravinářských surovinách a výrobcích (odkaz na ceník)
• stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolických látek
• stanovení lepku a dalších alergenních složek potravin (mléčné bílkoviny, vejce, hořčice, arašídy, sója)
• laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů s možností odhadu GI u vybraných druhů potravin
• posouzení kvality potravin na základě chemických rozborů (falšování, rozlišení tepelného ošetření mléka, oxidační procesy tuků atp.)
Bezlepkové potraviny
Kontakt: Ing. Jana Rysová, e-mail: jana.rysova@vupp.cz, tel.: 296 792 389
• provozování databáze bezlepkových potravin (www.potravinybezlepku.cz)
• poskytování bezplatné poradenské činnosti v oblasti bezlepkových potravin, v rámci konzultační činnosti udržování kontaktů s laickou veřejností prostřednictvím Společnosti pro bezlepkovou dietu
• stanovení lepku v potravinách a potravinářských surovinách
• vyhledávání nových bezlepkových surovin, hodnocení jejich nutriční hodnoty a využití do potravin pro bezlepkovou dietu
• sestavování a optimalizace receptur nových bezlepkových výrobků
• publikování informací o řešené problematice
Biotechnologie
Kontakt: Ing. Marian Urban, PhD., e-mail: marian.urban@vupp.cz, tel.: 737 287 003
• submerzní aerobní i anaerobní fermentační technologie, jejich optimalizace a následné zpracování produktů
• nabídka služeb potravinářskému průmyslu, ale i průmyslu farmaceutickému, kosmetickému a v neposlední řadě firmám zabývajícím se ekologií a ochranou životního prostředí
Kvalita potravin a výživa
Kontakt: Ing. Ivana Laknerová, e-mail: ivana.laknerova@vupp.cz, tel.: 775 888 019
• reformulace potravin podle současných výživových požadavků
• vývoj receptur výrobků určených pro skupiny obyvatel se specifickými nároky na výživu
• vývoj receptur z netradičních surovin
• odborné konzultace pro výrobce speciální výživy, konzultace a osvětová činnost pro laickou veřejnost
• senzorická analýza potravinářských surovin a výrobků
• sledování změn potravin a potravinářských surovin v průběhu skladování a technologického zpracování
• stanovování charakteristik moučných suspenzí při řízeném záhřevu (mazovatění škrobu, amylolytická aktivita obilovin)
Mikrobiologie
Kontakt: Mgr. Radko Pechar,Ph.D. e-mail: radko.pechar@vupp.cz, tel.: 775 435 055
• mikrobiologické analýzy potravin a potravinářských surovin
• stanovení, charakterizace a identifikace probiotických bakterií v potravinách a potravních doplňcích
• analýzy Laboratoře anaerobní mikrobiologie
Molekulární biologie
Kontakt: Ing. Eliška Čermáková, e-mail: eliska.cermakova@vupp.cz
• ověření složení potravin metodou analýzy DNA (PCR, real-time PCR), zejména identifikace živočišných druhů v potravinářských výrobcích
• vývoj metodik pro druhové určení ryb na základě jaderného genu kódujícího parvalbumin
Nanotechnologie
Kontakt: Ing. Miloš Beran, e-mail: milos.beran@vupp.cz, tel.: 296 792 361
• speciální poloprovozní technologie šetrného sprejového nebulizačního sušení a mikronizace při nízkých teplotách v rozmezí od 35⁰C do 60⁰C
• enkapsulace mikroorganismů a biologicky aktivních látek
• speciální poloprovozní technologie odstředivé výroby polymerních nanovlákenných membrán a nanovlákenných 3D konstruktů
• příprava biodegradovatelných nanovlákenných krytů ran a spálenin a nanovlákenných 3D konstruktů pro tkáňové inženýrství
• vývoj kontinuálních enzymových membránových reaktorů s nanovlákennými membránami
• vývoj alternativní technologie výroby nanovlákenných membrán vyfukováním z roztoků
Potravinářské inženýrství
Kontakt: Ing. Milan Houška, CSc., e-mail: milan.houska@vupp.cz, tel.: 737 287 007
• zpracovatelské procesy, jejich studium, navrhování a modelování
• výzkum a vývoj nových potravinářských technologií
• výzkum a ověřování vysokotlaké pasterace (paskalizace) pro různé druhy potravin
• matematické modelování tepelných procesů
• stanovení mechanických, reologických, tepelných a sypných vlastností potravin, ale i nepotravinářských látek
Centrum transferu technologií nabízí:
Více o činnosti CTT se dočtete na webových stránkách www.ctt.vupp.cz
Výzkumný ústav potravinářský Praha v.v.i. spravuje a uchovává unikátní kolekci průmyslově využitelných mikroorganismů, čímž přispívá k uchování genofondu a ochraně biodiverzity mikroorganismů ex situ. Ve Sbírce jsou deponovány především kmeny agropotravinářsky významné. Nejvíce jsou zastoupeny houby (kvasinky) – jedná se především o kmeny alkoholového kvašení užívané v lihovarech, kmeny drožďárenské a kmeny speciální schopné likvidovat ropné materiály, v neposlední řadě kmeny využitelné v potravinářství pro výrobu speciálních dietetik a doplňků stravy. Početně druhou skupinu představují bakterie sloužící k testování netradičních potravin, nebo sloužící k produkci enzymu cyklodextrin glukosyltransferázy. Třetí skupinou mikroorganismů ve Sbírce jsou houby (plísně), kde většina kmenů jsou producenti enzymů, které jsou využívány v potravinářském průmyslu a zemědělství. Jedná se o amylázy, amyloglukosidázy, glukozaoxidázy a celulázy.
Sbírka RIFIS je součástí Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu.
Pro vyhledávání v naší sbírce použijte odkaz https://old.vurv.cz/collections/vurv.exe/search?lang=cz.
Kurátor sbírky: Ing. Markéta Begany
Zástupce kurátora: Ing. Zdeněk Moučka
další řešitel: Ing. Marian Urban, Ph.D.
Kontakt: Ing. Markéta Begany, tel 737287018 email: marketa.begany@vupp.cz
Vážení příznivci potravinářské vědy,
všechny platné užitné vzory a patenty naleznete přes následující formulář: https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm
Po jeho otevření se dostanete na stránky vyhledávacího formuláře Úřadu průmyslového vlastnictví. V sekci “Přihlašovatel/Majitel” stačí, když vyplníte “Výzkumný ústav potravinářský Praha” a potvrdíte. Všechny ostatní položky můžete nechat prázdné.
Snadno tak získáte ucelené a aktuální informace o platných patentech a užitných vzorech.
V případě potíží nebo nejasností nás neváhejte kontaktovat.
Děkujeme za Váš zájem o výsledky VÚPP a těšíme se na případnou spolupráci!
►Dlouhodobá koncepce rozvoje výzkumné organizace na období let 2023-2027
►Dlouhodobá koncepce rozvoje výzkumné organizace na období let 2018-2022
►Studie pro Ministerstvo zemědělství:
Současné trendy výzkumu a vývoje potravin pro skupiny obyvatel se zvláštními požadavky na výživu – 1. část
Současné trendy výzkumu a vývoje potravin pro skupiny obyvatel se zvláštními požadavky na výživu – 2. část
Pořadí | Kód | Název projektu | Poskytovatel | Název hlavního příjemce | Začátek | Konec | Řešitel za VÚPP |
1 | FW10010249 | Nový diagnostický nástroj pro stanovování intratumorálního mikrobiomu | TA ČR | ESSENCE LINE,s.r.o. | 2024 | 2026 | Urban,Pechar |
2 | LM2023064 | METROFOOD-CZ-Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice. | MŠMT | ČZÚ v Praze | 2023 | 2026 | Urban |
3 | QL24010019 | Léčivé rostliny v potravinářství – nový směr k prevenci civilizačních chorob. | MZE | VÚRV, v.v.i. | 2024 | 2028 |
Houška,Novotná, Kováříková |
4 | QL24010115 | Inovativní produkce speciálních kultur jako zdroje potravin s vysokou dietetickou hodnotou. | MZE | Mendelova univerzita v Brně | 2024 | 2028 |
Houška,Novotná, Kováříková, Rysová |
5 |
CZ.02.01.01/00/23_015/ 0008202 |
Modernizace výzkumné infrastruktury Investice – OP JAK |
MŠMT | ČZÚ v Praze | 2024 | 2026 | Urban |
Při řešení výzkumných projektů a úkolů ústav spolupracoval nebo spolupracuje s:
1. institucemi typu výzkumných ústavů a vysokých škol:
2. podnikatelskými subjekty:
3. lékařskými pracovišti:
4. ostatními:
4a) Spolupráce s ČTPP
Ústav se podílí na činnosti pracovní skupiny „Ječmen“.
Velmi cennou společnou aktivitou je provozování interaktivní databanky bezlepkových
potravin.
4b) Spolupráce s obchodním řetězcem Globus
Ústav provádí pravidelné analýzy bezlepkových výrobků, které řetězec distribuuje.
4c) Spolupráce s vědeckými výbory
Ústav vypracovává odborná stanoviska.
Ústav má zastoupení v mezinárodních radách a komisích
Činnost v národních orgánech, radách a komisích
Národní orgány:
Hodnotitelské komise, poradní orgány
*) Ústav technicky zabezpečoval činnost komise.
Odborné komise
Pedagogická činnost
V rámci pedagogické činnosti spolupracuje dlouhodobě ústav s VŠCHT Praha, VŠCHT Pardubice, ČVUT a ČZU jednak přednáškovou činnosti, jednak formou vedení či konzultací diplomových a disertačních prací.
Ústav má zastoupení v těchto komisích:
Poradenská činnost
Nedílnou součásti činnosti ústavu je poradenská činnost. Specialisté ústavu provádějí průběžně konzultační činnost a poradenské služby, odpovídající problematice řešené na jednotlivých pracovištích, pro zájemce z průmyslu i podnikatelské oblasti. Konzultace malého rozsahu jsou poskytovány bezúplatně. Rozsáhlá poradenská činnost je v oblasti integrované prevence a omezení znečištění (IPPC). Odborníci ústavu jsou zapojeni do informačního systému Ústavu zemědělské ekonomiky a informací INFOPULT, který zprostředkovává odpovědi na dotazy široké veřejnosti. K poradenským službám lze zařadit Databázi potravinářských výrobků pro bezlepkovou dietu, která je zpřístupněna na internetových stránkách ústavu a PK ČR, resp. ČTPP.