Týden vědy a techniky ve VÚPP

Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. se připojuje k listopadové akci Týden vědy a techniky! Pro studenty středních škol bude připraven tématický program a workshop na úterý 6. listopadu a na čtvrtek 8. listopadu. V sobotu 10. listopadu pak výzkumný ústav chystá program pro širokou veřejnost a rodiny s dětmi. Program je zdarma. Vstup do areálu VÚPP je možný po předchozí registraci na e-mailu: hana.vondrackova@vupp.cz.

Program:

Bezpečné zacházení s potravinami v kuchyni

úterý 6. 11. 2018, 9:00–12:00 hod.

Dozvíte se, jak bezpečně zacházet s potravinami v kuchyni, kde je správně skladovat, upravovat, hygienická doporučení, čeho se při manipulaci s nimi vyvarovat a kde všude se skrývají plísně a bakterie. Dozvíte se a vyzkoušíte si na praktickém workshopu, jak se senzoricky hodnotí potraviny z hlediska jejich vzhledu, barvy, chuti, vůně, textury atd. Na závěr programu Vás provedeme po naší výzkumné instituci.

Program pro školy se skládá ze tří částí: přednášky, praktického worskhopu a exkurze po pracovišti.

Objevte svět naklíčených luštěnin

čtvrtek 8. 11. 2018, 9:00–12:00 hod.

Zaregistrujte se a dozvíte se, jaký je přínos klíčení, proč zařadit naklíčené luštěniny do jídelníčku? Jak klíčit v domácím prostředí? Můžete se těšit na praktické ukázky různých fází klíčení, klíčení v profesionálním klíčidle a na výstavu různých druhů luštěnin. Během praktického workshopu si vyzkoušíte, jak se senzoricky hodnotí potraviny z hlediska jejich vzhledu, barvy, chuti, vůně, textury atd. Na závěr vás u nás provedeme.

Program pro školy se skládá ze tří částí: přednášky, praktického worskhopu a exkurze po pracovišti.

Současné trendy ve speciální výživě

sobota 10. 11. 2018, 10:00–15:00 hod.

Navštivte nás a dozvíte se, jaké jsou současné trendy ve speciální výživě a čím se odborníci z výzkumného ústavu zabývají. Na tématických stanovištích se dozvíte, jaké jsou mýty a omyly v tématice bezlepkových potravin, jaké jsou benefity naklíčených luštěnin, zajímavosti o cukrech a sladidlech, co jsou to reformulace potravin, uvidíte výstavku nejčastějších plísní a bakterií, které se mohou objevit v domácnosti, budete poznávat byliny a koření a další. Součástí programu bude i prohlídka vybraných laboratoří, ochutnávky a zábavná stezka po stanovištích pro děti.

Od 11 hodin bude připravena přednáška Cukry v potravinách: máme se jich bát?, kterou přednese a případné dotazy odpoví RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D. V průběhu celého dne bude možné diskutovat s Ing. Janou Rysovou, Ing. Jitkou Pinkrovou, Ph.D. a Ing. Milanem Houškou, CSc.

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *