TÝDEN VĚDY A TECHNIKY 2017 – DEN TŘETÍ

Ve středu 8.11.2017 pokračujeme v programu pro studenty středních škol a gymnázií. Po přednášce o bezlepkových potravinách, návštěvě laboratoří a senzorické analýze potravin si studenti ověřili svoje nově nabité znalosti prostřednictvím jednoduchého kvízu. Výzkumníci připravili pro studenty 15 stručných otázek, troufli byste si odpovědět bezchybně na všechny z nich? Vaše správně odpovědi očekáváme na mailové adrese helena.kavanova@vupp.cz. Bezchybné kvízy odměníme.

1. Je bezlepková dieta pro člověka bez celiakie zdravá?
a. ANO
b. NE

2. Obsahuje dvouzrnka lepek?
a. ANO
b. NE

3. Patří pohanka a quinoa mezi přirozeně bezlepkové plodiny?
a. ANO
b. NE

4. Může celiak přerušit dietu s tím, že už je zdravý?
a. ANO
b. NE

5. Je bezlepkový každý oves?
a. ANO
b. NE

6. Musí být lepek obsažený ve výrobku vyznačen na obalu?
a. ANO
b. NE

7. Je dispozice k nesnášenlivosti lepku dána geneticky?
a. ANO
b. NE

8. Patří potraviny s velmi nízkým obsahem lepku do bezlepkové diety?
a. ANO
b. NE

9. Co vždy sebou nosí hodnotitel, když jde senzoricky posuzovat potraviny?
a. kalkulačku
b. jídelní příbor
c. nic

10. Co nesmí hodnotitel dělat 1 hodinu před senzorickým hodnocením?
a. spát
b. kouřit
c. líbat se

11. Kde probíhá senzorické posuzování pomocí panelu hodnotitelů?
a. kdekoliv, kde je odpovídající vlhkost, teplota a klid
b. v kójích
c. nejlépe u kulatého stolu, aby se mohli hodnotitelé během hodnocení spolu domlouvat

12. Jaký je rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky?
……………………………………………………………………………………………………………………………………
13. Kde se s probiotiky běžně setkáváme? Můžete vyjmenovat alespoň 2 rody běžných probiotik?
……………………………………………………………………………………………………………………………………
14. Jaké základní podmínky musejí probiotika splňovat?
……………………………………………………………………………………………………………………………………
15. Co je pro člověka prvním a přirozeným zdrojem prebiotik?
……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *