mláto

Jak využít pivovarské mláto v potravinářství

Není žádným tajemstvím, že mláto je odpadem při vaření piva. Vstupní surovinou je zrní ječmene, ze kterého se po naklíčení vyrábí slad. Po uvaření sladu a zcezení mladiny zůstane jako odpad mláto, které vyžaduje rychlé zpracování. Dosud je pivovarské mláto využíváno převážně jako zdroj energie (např. jako náplň do bioplynových stanic). V menší míře se mláto využívá jako přídavek do krmiva pro prasata a skot. Mláto je v současnosti považováno především za odpad, který se nedá dále moc využít. Obsahuje však ale velké množství cenných prvků a vysoký podíl vlákniny. Odborníci z VÚPP – Karel Kýhos, Ing. Pavla Novotná, Jan Strohalm a Ing. Aleš Landfeld, se proto zabývali vývojem potravin s přídavkem pivovarského mláta. Pro své pokusy odebírali mláto z benešovského pivovaru Ferdinand. Výsledkem jejich práce bylo velké množství vzorků lupínků, sušenek, tyčinek, karbanátků, fritovaných nudliček s různými příchutěmi. Dále vyvinuli receptury na pomazánky z nativního pivovarského mláta. K největším výhodám těchto výrobků patří vysoký podíl vlákniny a nízký obsah tuků. Jsou tedy vhodnou potravinou při redukčních dietách.

Výsledky výzkumu jsou k dispozici a dávají příležitost ke komerčnímu využití zejména pivovarům ve spolupráci s výrobci pečiva a lahůdek určených k rychlé spotřebě.

  • Receptura pomazánky s vysokým obsahem vlákniny, vyrobená z nativního pivovarského mláta, je chráněna užitným vzorem 30406.
  • Potravina s vysokým obsahem vlákniny vyrobená z nativního pivovarského mláta a způsob její výroby je chráněn patentem č. 307058.

Více o tomto výzkumném projektu se můžete dočíst v Potravinářské revue 2/2018 na stranách 33-35.

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *