bio zázvor

Čeští vědci vyvinuli nový doplněk stravy z BIO zázvoru

Na českém trhu se nabízí nový doplněk stravy pod názvem Eligin. Jde o koncentrovanou formu kvalitního BIO zázvoru a vitamínu C. Oficiálně byl tento doplněk stravy představen odborníky a výrobcem v pátek 23. dubna 2018 na tiskové konferenci na festivalu Evolution v Praze. Na jeho vývoji se podílela řada odborníků. Mezi nimi např. přední česká imunoložka prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc. a také odborníci z Výzkumného ústavu potravinářského Praha Ing. Milan Houška, CSc. a Jan Strohalm. Eligin vyrábí společnost Kitl z kvalitního zázvoru, který obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných látek. Právě kvůli zdraví prospěšným látkám, které obsahuje zázvor, jej lidé využívají při infekčních onemocněních, poruchách imunity a i v podpůrné terapii během léčby nádorových onemocnění. Zázvor a jeho složky jsou zkoumány i v souvislosti s jeho protinádorovými účinky.

Jaké jsou účinky zázvoru na lidské zdraví?

Zázvor má popsáno značné množství účinků na zdraví organismů. Z publikovaných sdělení vyplývá, že látky obsažené v zázvoru a z něj připravené extrakty:
• pozitivně ovlivňují procesy trávení
• zmírňují dyspeptické potíže
• aktivují střevní peristaltiku
• podporují chuť k jídlu
• vykazují protizánětlivé a imunostimulační účinky
• stimulují srdeční činnost a krevní oběh
• zabraňují srážení krve
• snižují hladinu krevních tuků a cukrů
• mají výrazný antioxidační účinek
• mohou působit chemopreventivně
• tlumí bolest u pacientů nemocných osteoartritidou
• se osvědčily při nevolnostech a zvracení různého původu (kinetóze, těhotenské nevolnosti
nebo nauzee doprovázející chemoterapii)
• působí antibakteriálně
Nejsou publikovány údaje o tom, že by byl zázvor potravinovým alergenem. Naopak, je popisován jeho příznivý efekt na snížení symptomů alergie I. typu.

Zdroj a foto: Tisková zpráva spol. KITL ze dne 23. března 2018

* Další zdroj: ZÁZVOR A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVÍ (vyšlo v: Potravinářská revue, 1/2016. Název: Zázvor a jeho účinky na zdraví. Autoři: Ing. MILAN HOUŠKA, CSc., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., JAN STROHALM, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., Prof. MUDr. JIŘINA BARTŮŇKOVÁ, DrSc.,Ústav imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, Praha)

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *