Český komitét pro potravinářské vědy a technologie byl zřízen rozhodnutím Akademické rady AV ČR dne 2. února 1999. Tento Komitét reprezentuje členství ČR v mezinárodní vědecké organizaci International Union of Food Science and Technology (IUFoST) http://www.iufost.org/ , jako tzv. “Adhering Body”. IUFoST sdružuje více než 60 zemí z celého světa, ČR byla oficiálně přijata za člena IUFoST v roce 1995 na 9. světovém kongresu Food Science and Technology v Budapešti. V období 1995 – 1999 byla “Adhering Body” Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze www.vscht.cz .
O komitétu
Organizační a jednací řád
Článek I
Článek II
Článek III
Článek IV
Článek V
Článek VI
Článek VII
Článek VIII
Článek IX
Dlouhodobé cíle
1) Podpora potravinářských věd a technologií na VŠ a VÚ v ČR
Začlenění potravinářských věd do seznamu oborů vědeckých disciplín Rady vlády pro výzkum a vývoj.
Změna názvu anebo struktury podoborových komisí Grantové Agentury GA ČR v oborové komisi Zemědělství.
Zvýšit počet původních vědeckých prací českých autorů publikovaných v mezinárodních potravinářských časopisech a v Czech Journal of Food Sciences – editor@uzpi.cz .
2) Propojení výzkumných pracovišť s praxí
Například Centrum potravinářských technologií a techniky – , Centrum využití vysokotlakých technologií.
3) Podpora mezinárodní spolupráce
Předávání informací českým vědcům a odborníkům o aktivitách IUFoST a EFFoST.
Příprava sekce Potravinářské technologie na mezinárodních kongresech CHISA.
4) Postavení potravinářských vědeckých pracovníků
Soutěž o nejlepší publikaci mladých výzkumných pracovníků v rámci činnosti ČAZV.
Složení komitétu
Český komitét pro potravinářské vědy a technologie
(komitét schválen usnesením Akademické rady AV ČR ze dne 2.února 1999 a je průběžně obměňován)
Předseda:
- Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc, v důchodu, slavka.vavreinova@seznam.cz, mobil 737287002
Místopředsedkyně:
- Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT, Technická 5, 166 28 Praha 6, tel.: 224 314 096, e-mail: jana.hajslova@vscht.cz
Tajemník:
- Ing. Milan Houška, CSc., VÚ potravinářský Praha, Radiová 7, 102 00 Praha 10, tel.: 296 792 306 nebo 296 792 337, fax: 272 701 983, e- mail: m.houska@vupp.cz, mobil: 737 287 007.
Členové:
MUDr. Bohumil Turek, CSc | v důchodu | 1b2t345@seznam.cz |
Prof. Ing. Tomáš Macek, CSc | FPBT VŠCHT Praha | tomas.macek@vscht.cz |
Prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc | VFU v Brně | steinhauserovai@vfu.cz |
Ing. Ctibor Perlín, CSc | v důchodu | |
Ing. Olga Štiková, CSc | ÚZEI | stikova.olga@uzei.cz |
JUDr. Ing. Josef Mezera, CSc | ÚZEI | mezera.josef@uzei.cz |
Ing. Zdeněk Kaiser, CSc | Ingersoll-Rand Equipment Manufacturing Czech Republic |
Zdenek_Kaiser@eu.irco.com
|
Prof. Ing. Pavel Kadlec, DrSc | FPBT – VŠCHT | pavel.kadlec@vscht.cz |
Ing. Vladimír Brenner, CSc | MBÚ AV ČR | brendi@biomed.cas.cz |
Ing. Jiří Celba, CSc | v důchodu | jiri.celba@seznam.cz |
Doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc | 3. LF UK | Jolana.Rambouskova@lf3.cuni.cz |
Kandidáti členství:
Ing. Pavel Smetana, Ph.D. | JČU České Budějovice | smetana@zf.jcu.cz |
Doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. | ČZU Praha | kourimska@af.czu.cz |
Doc. Ing. František Buňka, Ph.D. | UTB Zlín | bunka@ft.utb.cz |
Prof. Ing. Jan Tříska, CSc | ÚVGZ AV ČR Brno | triska.j@czechglobe.cz |
Ing. Jitka Pinkrová, Ph.D. | VÚPP | jitka.pinkrova@vupp.cz |
Pracovní skupiny
- GM analýza potravin (food analysis)
Vývoj chemických, fyzikálně-chemických, mikrobiologických aj. metod analýzy potravin, validace analytických metod, mezilaboratorní testování, oficiální metody analýzy potravin, standardizace a harmonizace, databáze výsledků analýz - GN jakost a zdravotní nezávadnost potravin (food quality and food safety)
Jakost, zdravotní nezávadnost, systémy řízení zdravotních rizik, hygiena potravin, potravinářská mikrobiologie - GO složení a spotřeba potravin (food composition and food consumption)
Zbožíznalství a klasifikace potravin, studie spotřeby potravin, značení potravin, databáze surovinového a chemického složení potravin, marketinkové průzkumy spotřeby jednotlivých komodit, stravovací návyky a jejich ovlivňování, doporučené dávky potravin, výživové doporučené dávky, potravinářská informatika, dietologie - GP potravinářské technologie (food technology)
Komoditní technologie dle potravinářských oborů, balení potravin, netradiční technologie konzervace včetně ozařování potravin, zpracování odpadů ze zemědělské a potravinářské výroby, nepotravinářské využití zemědělských surovin - GQ potravinářské inženýrství (food engineering)
Operace a procesy v potravinářském průmyslu včetně matematického modelování, navrhování procesů a technologických linek, dimenzování a výpočtové podklady pro návrhy strojů a zařízení, hygienické inženýrství, konstrukce strojů a zařízení, databáze výpočtových podkladů - Řízení a marketing výzkumu (management of research)
Členové pracovních skupin
GM analýza potravin (food analysis)
vede:
- Ing. Jana Hajšlová, CSc., VŠCHT, Ústav chemie a analýzy potravin, Technická 5, 166 28 Praha 6
tel.: 224 353 185, fax: 02 / 3119 990, jana.hajslova@vscht.cz - Ing. Vladimír Kocourek, CSc., VŠCHT, Ústav chemie a analýzy potravin, Technická 5, 166 28 Praha 6
tel.: 224 353 185, fax: 02 / 3119 990, vladimir.kocourek@vscht.cz - Ladislav Fukal, CSc., VŠCHT, Ústav biochemie a mikrobiologie, Technická 5, 166 28 Praha 6
tel.: 224 353 185, fax: 02 / 3119 990, ladislav.fukal@vscht.cz - Petr Cuhra, CSc. Czech Agricultural and Food Inspectorate, Za Opravnou 300/6, 150 00 Praha 5, tel.: +420 257 199 511, fax:+420 257 199 529, praha@szpi.gov.cz
- Slavomíra Vavreinová, CSc. v důchodu, slavka.vavreinova@seznam.cz
GN jakost a zdravotní nezávadnost potravin (food quality and food safety)
vede:
- MVDr. Jiří Ruprich, CSc.
členové:
- MVDr. Iva Steinhauserová, CSc., členka komitétu
GO složení a spotřeba potravin (food composition and food consumption)
vede:
- Ing. Josef Mezera, CSc., člen komitétu
členové:
- Olga Štiková, CSc., členka komitétu
- Bohumil Turek, CSc., člen komitétu
- MUDr. Jolana Rambousková, CSc., členka komitétu
GP potravinářské technologie (food technology)
vede:
- Ing. Tomáš Macek, CSc., člen komitétu
- Vladimír Brenner, CSc., člen komitétu
(v rámci této pracovní skupiny spolupracují pedagogové a vědečtí pracovníci FPBT VŠCHT, odpovědní za jednotlivé technologie)
GQ potravinářské inženýrství (food engineering)
vede:
- Milan Houška, CSc., tajemník komitétu
členové:
- Ing. RNDr. Jiří Blahovec, DrSc., Katedra fyziky, Technická fakulta ČZU Praha, Kamýcká 957, 165 21 Praha 6-Suchdol
tel.: 02 / 2438 4281, blahovec@tf.czu.cz - Zdeněk Kaiser, CSc., člen komitétu
- Ing. Rudolf Žitný, CSc., Ústav procesní a zpracovatelské techniky, FS ČVUT, Technická 4, 166 07 Praha 6, tel.02 2435 2555, zitny@fsid.cvut.cz
Řízení a marketing výzkumu (management of research)
vede:
- Jiří Celba, CSc., člen komitétu
členové:
- Jan Drbohlav, CSc., Milcom a.s. – VÚ mlékárenský, Ke dvoru 12, 160 00 Praha 6
tel. / fax: 02 / 368 107, drbohlav@milcom-as.cz - Karel Kosař, CSc., VÚPS a.s., Lipová 15, 120 44 Praha 2
tel.: 02 / 2491 5507, kvas@pha.inecnet.cz, kosar@brno.beerresearch.cz
Zprávy
Zpráva o činnosti Českého komitétu pro potravinářské vědy a technologie za rok 2015
Zpráva o činnosti Českého komitétu pro potravinářské vědy a technologie za rok 2016