Z jídla mizí bílý jed. Výrobci zkoušejí sladit jinak…

Odkazujeme na článek Z jídla mizí bílý jed. Výrobci zkoušejí sladit jinak, který vyšel 15.9.2020 na seznamzpravy.cz.
Na snahu výrobců sladit jinak reaguje za Výzkumný ústav potravinářský ing. Markéta Begany.
Z článku vybíráme:
Podle Markéty Begany z Výzkumného ústavu potravinářského Praha jsou na českém trhu další výrobky bez přidaného cukru. Ne vždy je ale hra výrobce na nízký obsah cukru fér. Výrobci například na obalu napíšou „slazeno stévií“, ale ve skutečnosti je obsah stévie zanedbatelný a většina cukru pochází z fruktózy.
Jak ale uvádí Begany, fruktóza je velmi problematické sladidlo, způsobuje nealkoholické ztukovatění jater. „V přítomnosti bílkovin podléhá fruktóza procesům Maillardových reakcí, což vede k tvorbě volných radikálů, které způsobují zánět jater. Z tohoto důvodu není slazení fruktózou ani agávovým sirupem, který jí obsahuje velké množství, zdravé,“ vysvětluje výzkumnice.
A umělá sladidla také zdravá nejsou. „Odkládají naši chuť na sladké bez dodání cukru, čímž se vyplavují stresové hormony. Ničí také střevní mikrobiom,“ doplnila Begany.

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *