VÚPP se připojil k Týdnu vědy a techniky

Na začátku listopadu 2018 se Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. opět připojil k vědeckému festivalu Týden vědy a techniky a otevřel svůj areál v pražské Hostivaři veřejnosti. Pro návštěvníky si připravil zajímavý a poučný program, který byl zaměřen na 3 témata: bezpečné zacházení s potravinami, naklíčené luštěniny, cukry a sladidla v potravinách a současné trendy ve speciální výživě. Program se vždy skládal z odborné a praktické části.

Bezpečné zacházení s potravinami v kuchyni (6. 11. 2018)

Studenti pražského gymnázia si vyslechli přednášku Ing. Lucie Dohnalové a dozvěděli se, jak bezpečně zacházet s potravinami v kuchyni, kde je správně skladovat, upravovat, hygienická doporučení, čeho se při manipulaci s nimi vyvarovat a kde všude se skrývají nežádoucí plísně a bakterie. Součástí přednášky byly i praktické ukázky různých plísní (vč. ušlechtilých) a práce s mikroskopem.  Po přednášce následovala prezentace Ing. Ivany Laknerové o senzorickém hodnocení potravin vč. praktického workshopu. Studenti si na něm mohli vyzkoušet vyplnit senzorické dotazníky a zhodnotit ovocné šťávy (pasterované a paskalizované) z hlediska jejich vzhledu, barvy, chuti, vůně atd. Také zkoušeli poznávat různá aromata a barevné odstíny červené barvy v kapalině. Na závěr programu navštívili vybraná pracoviště a seznámili se s vědci a s přístroji, se kterými pracují (jako např. texturometr, viskoziometr, paskalizátor, kapalinový chromatograf).

Objevte svět naklíčených luštěnin (8. 11. 2018)

Studenti VOŠ obor Diplomovaný nutriční terapeut si poslechli přednášku RNDr. Zuzany Šmídové, Ph.D. a dozvěděli se, jaký jsou benefity a rizika klíčení luštěnin, proč zařadit naklíčené luštěniny do jídelníčku, dále rady a tipy, jak klíčit v domácím prostřední. Součástí přednášky byly i praktické ukázky různých fází klíčení, klíčení v profesionálním klíčidle a výstava různých druhů luštěnin. Po přednášce následovala prezentace Ing. Ivany Laknerové o senzorickém hodnocení potravin vč. praktického workshopu. Studenti si na něm mohli vyzkoušet vyplnit senzorické dotazníky a zhodnotit pekárenské výrobky (muffiny s naklíčenou cizrnou a makovec s naklíčenými fazolemi mungo). Také zkoušeli poznávat různá aromata a barevné odstíny červené barvy v kapalině. Další přednášku Cukry v potravinách – máme se jich bát? a praktickou výstavku nejrůznějších sladidel a sirupů si pro studenty opět připravila RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D. Na závěr programu se seznámili s přístrojem na ošetření potravin vysokým tlakem (tzv. paskalizátor) a mohli ochutnat ovocné šťávy UGO, které jsou touto metodou (paskalizací) ošetřeny.

Současné trendy ve speciální výživě (10. 11. 2018)

Sobotní dopolední program ve VÚPP byl ve znamení přednášek pro širokou veřejnost. Kapacita prostor pro přednášky byla beze zbytku obsazena. Přednáškový blok zahájila RNDr. Zuzana Šmídová svojí přednáškou Cukry v potravinách – máme se jich bát?, následovala přednáška Ing. Jany Rysové o reformulaci potravin a poté přednáška Ing. Lucie Dohnalové o bezpečném zacházení s potravinami v kuchyni. Pro návštěvníky byl připraven i doprovodný program, ve kterém nechyběla prohlídka vybraných pracovišť a přístrojů (Ing. Milan Houška, CSc. např. představil paskalizátor, přístroj na ošetření potravin vysokým tlakem), ochutnávky (ovocných syrobů Kitl, doplňku stravy Smrkáčku, bezlepkového piva Ferdinand, sladkého pečiva z naklíčených luštěnin, ovocných pomazánek s bylinkami a dalších zdravých pochoutek), tématické výstavky z oblasti potravinářství (např. bylinek, luštěnin, pseudoobilovin, cukrů a sladidel) a poradna s odborníky. Pro děti byla připravena vědomostní hra na šesti tématických stanovištích.

 

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *