PROGRAM VÚPP – TÝDEN VĚDY A TECHNIKY AV 11.-16.11.2019

PROGRAM TÝDEN VĚDY A TECHNIKY AV VE VÝZKUMNÉM ÚSTAVU POTRAVINÁŘSKÉM PRAHA, v.v.i.

RADIOVÁ 1285/7, PRAHA 10 – HOSTIVAŘ

11.– 15. 11. 2018 (9.00 -13.00 hod.)

Program pro školy

Téma: Strava teenagerů

Cílová skupina: studenti základních, středních a vysokých škol

  • Odborná část: Strava teenagerů (Ing. Markéta Begany, RNDr. Bc. Zuzana Šmídová, Ph.D.)

Cílem přednášky je seznámit posluchače se základy zdravého a vyváženého jídelníčku mladých lidí. Hlavní témata budou pestrost stravy, složení potravin a vhodná příprava pokrmů. Zmíníme základní informace o bezpečném skladování surovin i hotových pokrmů a kažení potravin. Ukázky množství soli a cukru ve vybraných potravinách, různé druhy sladidel a další informace.

  • Praktická část: Senzorické hodnocení (Ing. Iva Laknerová)

Přednáška o senzorice, senzorické hodnocení ovocných šťáv (paskalizovaných a pasterovaných), pekárenských výrobků z bezlepkového i pšeničného pečiva, různé druhy jogurtů aj. (dle výběru a dostupných surovin).

  • Exkurze (Ing. Aleš Landfeld, Ing. Jana Rysová, Ing. Milan Houška CSc., Jan Strohalm, Mgr. Radko Pechar, Ph.D., Mgr. Marie Pokorná Bartošková, Ing. Miloš Beran)

Paskalizátor a ochutnávka paskalizovaných šťáv, vybavení laboratoří, HPLC aj.

Program pro firmy a odbornou veřejnost

Téma: Workshop na téma nanotechnologie

Středa 13.11.2019 14.00 – 16.00 hodin, VÚPP, zasedací místnost 142, 1. patro

Registrujte se prosím do 11.11.2019 na registrace@vupp.cz

Cílová skupina: potravinářské, kosmetické a farmaceutické firmy, studenti středních a vysokých škol a další zájemci o uvedenou problematiku

  • Odborná část: Nanotechnologie (Ing. Miloš Beran)
    1. Nabídka služeb a spolupráce v oblastech:
      • speciální poloprovozní technologie šetrného sprejového nebulizačního sušení a mikronizace při nízkých teplotách v rozmezí od 35⁰C do 60⁰C
      • enkapsulace mikroorganismů a biologicky aktivních látek
      • speciální poloprovozní technologie odstředivé výroby polymerních nanovlákenných membrán a nanovlákenných 3D konstruktů
      • příprava biodegradovatelných nanovlákenných krytů ran a spálenin a nanovlákenných 3D konstruktů pro tkáňové inženýrství
      • vývoj kontinuálních enzymových membránových reaktorů s nanovlákennými membránami
      • vývoj alternativní technologie výroby nanovlákenných membrán vyfukováním z roztoků
  • Exkurze VÚPP, v.v.i. disponuje poloprovozními demonstrátory pro sprejové nebulizační sušení, alternativní metody výroby nanovláken (odstředivé zvlákňování a vyfukování nanovláken z roztoků) a enzymového (nano)membránového reaktoru (EnMR).

 

Téma: Workshop na téma bezlepkové potraviny

Čtvrtek 14. 11. 2019 18.00 – 20.00 hodin, Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 44, Praha 7 – Letná, malý sál

Registrujte se prosím do 12.11.2019 na registrace@vupp.cz

Cílová skupina: potravinářské firmy, studenti středních a vysokých škol a další zájemci o uvedenou problematiku, široká veřejnost

  • Odborná část: Diskuzní večer na téma Lepek a bezlepek / poradna a diskuze (Ing. Jana Rysová, Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.)

Představíme novinky a trendy v oblasti bezlepkových potravin, výsledky výzkumu za poslední období, možnosti spolupráce s naší institucí, analýzy lepku ve vybraných segmentech potravin (např. nápoje, sójové omáčky, koření, zmrzliny aj.)

Co se stane, když budete jíst bezlepkovou stravu, aniž byste trpěli celiakií?

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí k lepku?

Je bezlepková strava zdravější a méně kalorická?

Jak se změnil lepek za posledních 50 let?

Je lepek i v ječmeni?

Co pije celiak – milovník piva?

Je možné celiakii vyléčit?

Je pravda, že alergie na lepek může odeznít?

Může se celiakie projevit až v seniorském věku?

Co to jsou přirozeně bezlepkové potraviny?

Proč je bezpečná dávka stanovena na 20 mg lepku denně? Jaké jsou metody stanovení lepku?

A další otázky … Součástí prezentace je ochutnávka nejzajímavějších výrobků, např. od Bezlepkové pekárny Liška….

 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ VE VÝZKUMNÉM ÚSTAVU POTRAVINÁŘSKÉM

Sobota 16. 11. 2018 9.00 -15.00 hod., VÚPP – celý ústav

Téma: Týden vědy a techniky Akademie věd ČR – Globální hrozby

Cílová skupina: široká veřejnost, rodiny s dětmi a další zájemci o výzkum potravin

  • Přednášky

10.00 – 11.00 hodin

  • Tuky z pohledu zdraví a životního prostředí (doc. Ing. Jiří Brát, CSc.)

Tuky jsou mediálně zajímavé téma. V průměru vychází denně v tisku a na internetu více než jeden článek, který se zabývá třeba jen okrajově tematikou tuků. Často se stává, že informace nejsou podávány čtenářům v souladu s vědeckými poznatky. Tuky významně ovlivňují zdraví, o tucích se v poslední době začíná více hovořit i ve vztahu k životnímu prostředí. Palmový olej je představován jako hrozba pro budoucnost. Je tomu tak ve skutečnosti? Podobnou kritiku začíná sklízet i řepka pěstovaná u nás. Jak jsou na tom tyto a ostatní tuky a jaké jsou prognózy dalšího vývoje, bude obsahem přednášky.

11.30 – 12.30 hodin

  • Strava teenagerů (Ing. Markéta Begany)

Přednáška je určena dospívajícím a jejich rodičům. Cílem přednášky je seznámit posluchače se základy zdravého a vyváženého jídelníčku mladých lidí. Hlavní témata budou pestrost stravy, složení potravin a vhodná příprava pokrmů. Zmíníme základní informace o bezpečném skladování surovin i hotových pokrmů a kažení potravin. Upozorníme také na zvláštnosti stravy sportovců i potravinových alergiků. Součástí přednášky bude diskuse s posluchači.

13.00 – 14.00 hodin

  • Plýtvání potravinami (Tomáš Ratinger, Ing. Aleš Landfeld)

Plýtvání potravinami je celospolečenský problém. Nedokážeme včas reagovat na měnící se podmínky a k plýtvání zemědělskými surovinami i potravinami dochází v celém dodavatelském řetězci. Může být řešením udržitelné zemědělství, které je dlouhodobě šetrnější k přírodě a hospodárněji využívá její zdroje.

  • Exkurze – hodinová prohlídka ústavu a jednotlivých stanovišť

10.00, 11.00, 12.00, 13.00 hodin

Přízemí

  1. Ukázka přístroje na ošetření potravin vysokým tlakem s Ing. Alešem Landfeldem (technologie výroby šťáv UGO, Refit), ochutnávka

1. patro

  1. Benefity naklíčených luštěnin, tipy a rady, jak klíčit v domácím prostředí, ukázky klíčení, poznávání luštěnin, receptury
  2. HPLC – vysokoúčinná kapalinová chromatografie s Mgr. Marií Pokornou Bartoškovou

2. patro

  1. Bezlepkové potraviny, naše databáze bezlepkových potravin, výstava bezlepkových plodin
  2. Co je to reformulace potravin?
  3. Cukry a sladidla, výstavka populárních potravin s obsahem přidaného cukru
  4. Celkové množství soli ve vybraných druzích potravin
  5. Konzultace s Ing. Janou Rysovou, RNDr. Bc. Zuzanou Šmídovou, Ph.D.

3. patro

  1. Senzorické hodnocení s Ing. Ivou Laknerovou
  2. Mikrobiom, probiotické bakterie s Mgr. Radko Pecharem, Ph. D.
  • Stanoviště se zajímavými poznávacími aktivitami:
    1. Pro děti bude připravena hrací kartička, se kterou budou obcházet stanoviště a plnit úkoly – za nasbírání všech razítek získají odměnu (odznáček, batůžek, pastelky, omalovánky a další dárky)
    2. Disciplíny:
      • Bylinky a koření – poznávání, jejich využití
      • Malování a poznávání ovoce, zeleniny, těstovin, luštěnin apod.
      • Skládání velkých puzzlí
      • Práce s mikroskopem
      • Laboratorní pokusy pro děti
      • Srovnávání potravin podle obsahu přidaného cukru
      • a další

Vstup na všechny akce bude tradičně zdarma.

Zanechat komentář

Doplňte správnou číslici do následující rovnice: *